Sádrokarton

19.07.2008 16:12

Významným materiálem při výrobě keramiky je sádra, která se používá na různé formy, případně na vysoušecí nádoby na rozplavené keramické hmoty. Jedním z použití sádry je výroba destiček s vyrytými reliéfy, do kterých se následně zamačkává plát hlíny. Jako tvora líného mě zajímalo, jestli by nebylo možno využít jako polotovar pro vyrývání sádrokarton s odstraněným papírem (zejména proto, že cestou do práce jsem šel kolem stavby, kde bylo odloženo velké množství různých odřezků).

 

Zjištění, bohužel, nebylo příliš pozitivní. Do sádrového jádra se po sloupání papíru sice poměrně snadno ryje, bohužel negativa silně převažují - povrch je relativně nerovný, sádra je hrubozrnná, velmi porézní a měkká - praská a hranice při rytí jsou relativně neostré.

 

Pro použití v rámci keramiky je tedy sádrokarton k ničemu, maximálně je použitelný jako součást vysoušecích forem na rozplavenou hlínu, ovšem jen na části, které nepřichází do přímého kontaktu s hlínou - odlupující částečky sádry by totiž mohly hlínu snadno kontaminovat a zcela znehodnotit (hlína kontaminovaná sádrou při výpalu praská). 

 

Tomáš P.